Homepage Over Ons Nieuws Tacitusbrug Ewijk

Tacitusbrug Ewijk

Brug genomineerd voor de staalprijs 2018


De Tacitusbrug bij Ewijk is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018 in de categorie Infrastructuur. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag op 3 oktober 2018.

De Tactitusbrug is een stalen tuibrug die de Waal bij Ewijk overspant. Rijkswaterstaat gaf opdracht tot renovatie van de brug om de levensduur van de bestaande brug met 30 jaar te verlengen.

De renovatie van de veertig jaar oude tuibrug over de Waal was noodzakelijk omdat de toenemende verkeersbelasting leidde tot vermoeiing van het stalen dek en tot een zwaardere belasting van de draagconstructie. Het vervangen van deze tuien is uitgevoerd zonder extra ondersteuning van de brug.

Freyssinet heeft deze bijzondere werkzaamheden uitgevoerd uit als partner van de Combinatie Versterken Bruggen (Strukton-Ballast Nedam), in opdracht van Rijkswaterstaat. 

Wat dit project bijzonder maakt zijn de voor Nederlandse begrippen grote afmetingen en het bijbehorende krachtenspel. De vier tuien hebben de grootste trekkracht ter wereld. De oplossing voor dit grensverleggende ontwerp is gevonden in 192 strengs tuiankers en -zadels van Freyssinet. Met projectspecifieke full scale (vermoeiings)testen is vooraf aangetoond dat dit systeem in staat is om de immense trekkrachten op te nemen.

Het vervangen van tuien op een brug met deze omvang is überhaupt uniek voor Nederland. Freyssinet tekende voor dat deel van de klus. De tuien moesten vervangen worden omdat er haarscheurtjes in waren aangetroffen.

De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse orijs voor projecten in staal. Meer informatie over dit project en de Nationale Staalprijs is hier te vinden.