Homepage Over Ons Nieuws Trekopleggingen Mogezompsebrug vervangen

Trekopleggingen Mogezompsebrug vervangen


Freyssinet heeft de opleggingen op het zuidelijke landhoofd van de Mogezompsebrug vervangen. De oude opleggingen waren door corrosie van de stalen onderdelen dermate gedegradeerd dat een spoedige vervanging noodzakelijk was om de constructieve veiligheid te waarborgen.Trekopleggingen Mogezompsebrug voorafgaand aan vervangen


Bijzonder bij dit project is de opwaartse belasting vanuit het brugdek ter plaatse van de landhoofden. Door de lange hoofdoverspanning en de relatief korte eindoverspanningen zou het brugdek opwippen als de opleggingen op traditionele wijze vervangen zouden worden. Om het opwippen te voorkomen is tijdelijk ballast boven de opleggingen op het brugdek aangebracht in combinatie met borgmoervijzels onder het brugdek. Om het statische schema van de brug niet te wijzigen zijn de opleggingen voor nieuwe identieke opleggingen vervangen waarbij extra zorg is besteed aan de corrosiebescherming. Vanwege de significante doorsnedereductie was het daarbij ook noodzakelijk om de trekverankering in het betonnen landhoofd volledig te vervangen. Deze is uitgeboord en vervangen door verlijmde draadeinden.

De gehele vervangingsoperatie (aanbrengen ballast, vijzelen, verwijderen oplegging, montage en verankeren nieuwe oplegging, verwijderen ballast en vijzelconstructie) is conform de planning binnen een week afgerond.

De Mogezompsebrug overspant het Twentekanaal ter hoogte van Lochem. Het betreft een stalen brug met een betonnen rijdek. De onderhoudswerkzaamheden aan deze brug maken deel uit van het meerjarig onderhoud Twentekanalen en IJsseldelta dat combinatie BAM Infra / van den Herik Twentekanalen V.O.F uitvoert in opdracht van Rijkswaterstaat Dienst Oost Nederland.

Om de aannemerscombinatie zoveel mogelijk te ontzorgen heeft Freyssinet ook de bijkomende werkzaamheden verzorgd. De scope van Freyssinet betrof onder meer het volgende:
  • Inspectie en advies (ter ondersteuning van de aannemerscombinatie).
  • Toetsen van de stabiliteit van het brugdek tijdens het vervangen van de trekopleggingen
  • Engineering van de benodigde stabiliteitsmaatregelen.
  • Engineering nieuwe verankering trekopleggingen.
  • Levering nieuwe opleggingen.
  • Volledige vervangingsoperatie inclusief vijzelwerkzaamheden.


Nieuwe trekoplegging Mogezompsebrug tijdens vervangen