Homepage Over Ons Nieuws Brug Ewijk - vervanging tuikabels

Brug Ewijk - vervanging tuikabels

Laatste tuikabel succesvol gedemonteerd


De brug bij Ewijk in de A50 over de Waal wordt grootschalig gerenoveerd. Als onderdeel van deze renovatie vervangt Freyssinet de tuikabels.

Freyssinet voert deze bijzondere werkzaamheden uit als partner van de Combinatie Versterken Bruggen (Strukton-Ballast Nedam), in opdracht van Rijkswaterstaat.


De werkzaamheden omvatten een kritieke operatie waarbij de tuikabels één voor één worden vervangen. Het relatief kleine aantal tuikabels van de brug betekent significante reductie van de draagkracht op het moment dat één van de kabels wordt gedemonteerd. Dit gaat gepaard met grote vervormingen van de stalen brugconstructie. Omwille van een veilig en beheerst uitvoeringsproces voert Freyssinet de werkzaamheden uit volgens een strikt protocol. Daarbij heeft Freyssinet diverse tijdelijke hulpconstructies ontworpen ten behoeve van bereikbaarheid, veiligheid, stabiliteit en methodes. Een voorbeeld daarvan is een hulpconstructie die verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de scharnierende pylonen op het moment dat de lange tuikabels worden gedemonteerd.

De bestaande tuikabels zijn van het type locked coil. Met het oog op een betere beheersbaarheid van uitvoeringsrisico’s worden de locked coil kabels vervangen door het Freyssinet HD tuisysteem met parallelle strengen. Een bijkomend voordeel daarbij is de langere levensduur en de betere vermoeiingseigenschappen van het tuisysteem.


Momenteel zijn de eerste drie tuikabels succesvol vervangen. De vierde en laatste tuikabel is inmiddels verwijderd zodat deze binnenkort ook kan worden vervangen door een nieuwe kabel.