Het herstellen van de draagkracht van de brug was een serieuze uitdaging vanwege de slechte staat van de constructie. Deze is eind jaren 1960 gebouwd. Extra voorspanning moest de verzwakking van de bestaande voorgespannen liggers compenseren en zo het brugdek versterken.

 • Naam van de eigenaar en klant
  Interdepartementale Weg Richting Centrum-Oost
 • Opleverdatum van het project
  2018
 • Partners van het project
  Vinci Bouw Frankrijk

Structure strengthening-Achieving deck continuity through additional prestressing

3 varianten, 1 oplossing

Om de structuur te versterken hebben de teams van Freyssinet de continuïteit van het dek gerealiseerd door de zeven onafhankelijke overspanningen met elkaar te verbinden tot een monolithische structuur van 256 meter. De continuïteit van het dek maakte het mogelijk om de voegovergangen op de tussensteunpunten te verwijderen. Aan elk uiteinde van het viaduct werden nieuwe voegovergangen geïnstalleerd die de volledige uitzetting van de structuur konden opvangen. Dit droeg bij aan een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast voor omwonenden. Hierna werden de wegen opnieuw geasfalteerd. Het dek werd versterkt met uitwendige voorspankabels in de lengterichting om de geconstateerde structurele verzwakking van de liggers op te lossen. Van de drie varianten die door de eigenaar van de constructie werden overwogen, werd de oplossing die door Freyssinet werd geïmplementeerd beschouwd als de meest innovatieve en meest geschikte voor de configuratie van het project.

Verkorte totale duur van de werkzaamheden

Het viaduct bestond uit twee gebogen en afzonderlijke, parallelle dekken. Om het verkeer van het ene dek naar het andere te kunnen laten overschakelen en de continuïteit van het verkeer te garanderen, werden beide afwisselend hersteld. In twee opeenvolgende fasen van elk 10 maanden. Aangezien de herstelfasen achtereenvolgens moesten worden uitgevoerd, stelde Freyssinet een tijdbesparende oplossing voor. Deze bestond uit het opheffen van het hele dek in één enkele operatie in plaats van de ene na de andere pier op te vijzelen. Hierdoor konden alle pierhoofden worden afgebroken en tegelijkertijd nieuwe pierhoofden worden gebouwd. We konden uiteindelijk de volledige renovatie van de constructie eerder dan gepland uitvoeren.

Alternate rehabilitation of parallel decks
Jacking-up of the deck

Hoge technische eisen

Een dergelijke ingreep verhoogde de technische eisen echter aanzienlijk. Het opvijzelen van het gebogen dek in één enkele operatie werd mogelijk gemaakt door het gebruik van een computergestuurd opvijzelsysteem. Hiermee konden de reacties in elk van de hydraulische cilinders en de verplaatsingen van de constructie op elk hefpunt in realtime worden geregeld. Het hele dek moest vervolgens op tijdelijke steunen worden overgebracht tijdens de hele fase van deconstructie en wederopbouw van de pierhoofden en landhoofden.

Complexiteit overwinnen

Het volledige ontwerp en de dimensionering van de tijdelijke metalen structuren, die het gewicht en de vervormingen van het dek overnemen, werden uitgevoerd door ons ontwerpbureau. Het bureau kreeg te maken met complexe geometrische beperkingen en talloze belastingsgevallen. Elke structuur, met zes palen om de liggers te ondersteunen, was nogal flexibel en daardoor onderhevig aan zijdelingse knik. Hoewel het ontwerp en de montage van de structuren bijzonder uitdagend waren, had dit geen invloed op de voortgang van de werkzaamheden en de uiteindelijke oplevering. Deze was op tijd en binnen budget.

 • 7
  36.8 m lange overspanningen die elk dek vormen
 • 6%
  dwarshelling van het dek
 • 156
  totaal gewicht tijdelijke metalen constructies (ton)
 • 3
  isostatische parallelle voorgespannen liggers per overspanning

Heb je een project?

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.