Het belangrijkste doel van seismische bescherming is om maximale bescherming van de bevolking te garanderen, de continue werking van alle hulpdiensten te garanderen en de continuïteit van de werking van belangrijke infrastructuren te behouden.

 • Toepassingen
  Gebouwen
  Ziekenhuizen
  Scholen
  Bruggen
  Industriële faciliteiten
  Werelderfgoed

Er wordt regelmatig een beroep gedaan op onze experts om problemen op het gebied van seismische versterking aan te pakken. Ze reageren op de behoeften door oplossingen op maat voor te stellen die speciale seismische apparatuur en/of geavanceerde structurele versterkingstechnieken combineren. We bieden infrastructuurbeheerders technische oplossingen voor seismische versterkingsprojecten, zowel voor standaardgebouwen (eengezinswoningen, appartementsgebouwen, scholen, ziekenhuizen, kantoren, enz.) als voor grote constructies (dammen, bruggen en industriële installaties).

Seismische aanpassing

Een compleet assortiment van diensten

Seismische aanpassing

Waarom Freyssinet kiezen voor uw project?

01. Hoogwaardige engineering

Onze gespecialiseerde ingenieurs adviseren en evalueren de beste beschermingsopties voor uw project en ontwerpen en dimensioneren de gekozen oplossing dankzij geavanceerde digitale modellering.

02. Eigen ontwerp en productie

De ISOSISM® reeks wordt volledig ontworpen en geproduceerd in onze ontwerpbureaus en fabriek in Milaan (demping, isolatie, verbinding, verbindingssystemen).

03. Eigen testfaciliteiten

Met meer dan 1.400 geteste seismische apparaten sinds 2017 is ons ISOLAB® laboratorium het meest actieve op dit gebied in Europa. Onze apparaten worden getest volgens de belangrijkste relevante internationale normen (EN 15129, AASHTO, AS 5100, NCh2745, enz.).

04. Een solide staat van dienst

Meer dan 200 referenties voor gebouwen (Turkije, Italië, Roemenië, Chili, enz.) en 700 referenties voor bouwkundige constructies (Griekenland, Italië, Mexico, Verenigde Arabische Emiraten, Filippijnen, Algerije, Panama, Roemenië, Turkije, Bulgarije, Georgië, Taiwan, Canada, enz.)

De belangrijkste strategieën voor seismische renovatie

De seismische reparatie- of versterkingsstrategie moet worden aangepast aan elk type constructie, afhankelijk van het stijfheidsniveau.

Om de kwetsbaarheid van constructies met een lage ductiliteit te verminderen, is het vaak effectiever om ze sterker te maken. Zo kunnen ze hogere seismische krachten weerstaan, in plaats van te proberen hun ductiliteit te verbeteren.

Het doel is om de constructie een grotere vervormbaarheid te geven voordat deze bezwijkt. Maar zonder de krachten waaraan deze wordt blootgesteld te vergroten, zodat de seismische actie over de hele constructie wordt verdeeld en de weerstandscapaciteit beter wordt benut.

Seismische isolatie houdt in dat er isolatoren worden aangebracht tussen de onderconstructie en de bovenconstructie. Om zo de energie van de seismische actie die wordt overgedragen naar de bovenconstructie aanzienlijk te verminderen.

1. De sterkte van de structuur verhogen

De weerstand tegen aardbevingen kan worden verbeterd door de sterkte van de constructie te verhogen. Structurele elementen kunnen worden versterkt of de hele constructie kan sterker worden gemaakt. Dit kan door gebruik te maken van de voordelen van extra voorspanning, droog schotbeton, stalen verstevigingen en koolstofvezelversterkte polymeercomposieten.

Extra voorspanning

Deze versterkingstechniek is zeer geschikt voor het seismisch versterken van constructies en kan meerdere doelen dienen: (1) Het versterken van betonnen constructiedelen door het introduceren van drukspanningen (2) Het stabiliseren van een constructie door deze voor te spannen op de fundering. Om zo te voorkomen dat deze tijdens een aardbeving omhoog komt (3) Het monolithisch maken van aangrenzende constructies om hun algehele veerkracht te verbeteren
 • Betonnen constructies versterken
 • De bovenbouw verbinden met de onderbouw
 • Aangrenzende gebouwen monolithisch maken

Droog spuitbeton

Wapening met droog spuitbeton kan worden gebruikt om de sterkte of veerkracht van structurele elementen te verbeteren. Dit gebeurt door hun gewapend betonnen doorsnede te vergroten.
 • Versterking van balken
 • Wapening van dwarsmuren
 • Kolomommanteling

Stalen beugels

Stalen beugels vullen de bestaande constructie aan, meestal een gebouw, om de laterale acties die de constructie ondergaat tijdens een aardbeving beter te verdelen. Ook wordt de veerkracht ervan vergroot. Door seismische dempers te combineren met verstevigingen is het mogelijk om een aanzienlijke hoeveelheid energie af te voeren. Zelfs over zeer korte bewegingen.
 • Verbetering van het laterale verstevigingssysteem
 • De structuur versterken
 • Toenemende energiedissipatie
2. De vervormbaarheid van de constructie verhogen

De vervormbaarheid verhogen betekent de constructie vervormbaarder maken voordat deze bezwijkt. Dit zonder de krachten waaraan deze wordt blootgesteld te verhogen, zodat de seismische actie over de hele constructie wordt verdeeld en de veerkracht beter wordt benut. De inperking van plastische scharnierzones in gewapend betonnen elementen kan bijvoorbeeld worden bereikt door een koolstofvezel versterkt polymeercomposiet.

Composiet versterkingen

Koolstofvezelwapening is een bewezen oplossing om de veerkracht van gewapend beton of metselwerkelementen onder aardbevingsomstandigheden te verbeteren. Dit zonder massa toe te voegen en met slechts een kleine verstijving van de constructie: (i) ommanteling van balken en kolommen (ii) versterking van muren in afschuiving en doorbuiging
 • Versterking van balk-kolomverbindingen
 • Opsluitende kunststof scharnierzones
 • Kolommanteling
3. Het isoleren van de structuur vanuit de onderliggende structuren

De vermindering van seismische actie op een gebouw kan worden bereikt door dynamische isolatie van de funderingsstructuur. De isolator creëert een frequentieverschuiving die in horizontale richting werkt als een oscillator met relatief lage frequentie. Zelfs na sterke aardbevingen blijft de schade beperkt en blijven de structuren operationeel.

Seismische isolatie

In het geval van bestaande gebouwen vereist het plaatsen van seismische isolatoren het loskoppelen van de bovenbouw van de onderbouw. De meest voorkomende praktijk is het ontladen van een kolom, deze afsnijden om een ​​isolator in te brengen en deze vervolgens opnieuw laden.
 • Hoog dempende rubberen isolatoren
 • Rubberen isolatoren gecombineerd met externe dempingsinrichtingen
 • Slingerlagers

Ontdek onze referenties voor seismische retrofitting

Seismische retrofit voor gebouwen -Download de brochure

Documentatie

Ontdek ons ISOSISM assortiment

Heeft u een project?

Onze lokale experts helpen u uw project te verwezenlijken dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.