Bij de voorspanning worden strengen in een betonelement aangebracht en aangespannen, waardoor een drukspanning op het materiaal wordt uitgeoefend. Dit compenseert de trekspanning die het beton kan ondergaan als gevolg van externe belastingen en vermindert of elimineert vervorming en scheurvorming.

  • Toepassingen
    Bruggen
    Gebouwen
    Waterinfrastructuur
    Energie-infrastructuren

Een revolutie in wereld van constructies

Voorspanning heeft een revolutie teweeggebracht in het ontwerp en de constructie van betonconstructies, waardoor dunnere betonnen secties, langere overspanningen en duurzamere betonconstructies mogelijk werden. Het maakte ook de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe bouwmethoden, waardoor de bouw van bruggen eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter werd. De techniek werd in 1928 gepatenteerd door Eugène Freyssinet. Het werd toegepast op duizenden constructies over de hele wereld door STUP (Société Technique pour l’Utilisation de la Précontrainte), het bedrijf dat in 1943 werd opgericht door Eugène Freyssinet – dat in 1976 Freyssinet werd. Voorspanning is nu universeel bekend en wordt op grote schaal toegepast.

Het gebruik van voorspanning opent een breed scala aan geometrische en architectonische mogelijkheden. Het maakt met name complexe rondingen, variabele hoogtes en lange vrije overspanningen zonder ondersteuning mogelijk.

Het voorspannen vermindert de hoeveelheid beton en staal die nodig is voor de constructie en de fundering aanzienlijk.

Voorspanning vermindert de noodzaak van voegen, wat op vervolgens het onderhoud vermindert. Voor tanks, silo’s en reservoirs geldt dat voorspanning ervoor zorgt dat beton vrijwel vrij is van scheuren en daardoor de kans op schade als gevolg van corrosie vermindert.

Voor constructies met voorspanning zijn minder bouwmaterialen nodig – zoals wapeningsstaal en beton – en daarom is er minder uitstoot van broeikasgassen nodig voor de productie en het transport. De CO2 besparingen liggen meestal tussen de 20 en 30%.

Een oplossing geoptimaliseerd voor elke toepassing

Brugdekken en pijlers, silo's, tunnels, reservoirs, parkeergarages, gebouwen, stadions, afvalwaterzuiveringsinstallaties, maritieme constructies, dammen, kernreactoren, LNG-tanks, offshore platforms - en elke andere constructie die je maar kunt bedenken!
Volledige service

Ontwerpen en bouwen  

Lees meer in onze casestudy's

Onze voorspansystemen

Freyssinet is al meer dan 50 jaar betrokken bij de bouw van gebouwen en optimaliseert hun constructie door gebruik te maken van de voordelen van de technologie van nagespannen platen. Onze expertise en knowhow dragen bij aan de realisatie van steeds functionelere en duurzamere constructies.

Onze voorspansystemen hebben een CE-markering, die garant staat voor productprestaties, kwaliteitscontrole en geavanceerde installatiemethoden.

Voorspanstaven zijn een eenvoudige en efficiënte oplossing voor het vastzetten en samenbinden van constructieve elementen of het overbrengen van drukkrachten om de nodige wrijving te genereren tussen de oppervlakken die met elkaar in contact komen.