Bij de voorspanning worden strengen in een betonelement aangebracht en aangespannen, waardoor een drukspanning op het materiaal wordt uitgeoefend. Dit compenseert de trekspanning die het beton kan ondergaan als gevolg van externe belastingen en vermindert of elimineert vervorming en scheurvorming.
-
ToepassingenBruggen
Gebouwen
Waterinfrastructuur
Energie-infrastructuren
Een revolutie in wereld van constructies
Voorspanning heeft een revolutie teweeggebracht in het ontwerp en de constructie van betonconstructies, waardoor dunnere betonnen secties, langere overspanningen en duurzamere betonconstructies mogelijk werden. Het maakte ook de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe bouwmethoden, waardoor de bouw van bruggen eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter werd. De techniek werd in 1928 gepatenteerd door Eugène Freyssinet. Het werd toegepast op duizenden constructies over de hele wereld door STUP (Société Technique pour l’Utilisation de la Précontrainte), het bedrijf dat in 1943 werd opgericht door Eugène Freyssinet – dat in 1976 Freyssinet werd. Voorspanning is nu universeel bekend en wordt op grote schaal toegepast.
Het gebruik van voorspanning opent een breed scala aan geometrische en architectonische mogelijkheden. Het maakt met name complexe rondingen, variabele hoogtes en lange vrije overspanningen zonder ondersteuning mogelijk.
Het voorspannen vermindert de hoeveelheid beton en staal die nodig is voor de constructie en de fundering aanzienlijk.
Voorspanning vermindert de noodzaak van voegen, wat op vervolgens het onderhoud vermindert. Voor tanks, silo’s en reservoirs geldt dat voorspanning ervoor zorgt dat beton vrijwel vrij is van scheuren en daardoor de kans op schade als gevolg van corrosie vermindert.
Voor constructies met voorspanning zijn minder bouwmaterialen nodig – zoals wapeningsstaal en beton – en daarom is er minder uitstoot van broeikasgassen nodig voor de productie en het transport. De CO2 besparingen liggen meestal tussen de 20 en 30%.
Een oplossing geoptimaliseerd voor elke toepassing
Ontwerpen en bouwen
Advies en ontwerp
Advies en ontwerp van voorspansystemen is een specialisme. De keuze van het juiste systeem en de componenten ervan, evenals de lay-out van de voorspanning door bouwkundig ingenieurs, zijn essentieel in het proces en vereisen een gedegen technische afweging.
Eigen productie en levering
Om onze klanten wereldwijd producten van hoge kwaliteit te kunnen bieden, worden de voorspankers vervaardigd door onze industriële divisie FPC (Freyssinet Products Company), die ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieu) en ISO 45001 (veiligheid & gezondheid) gecertificeerd is. Freyssinet is de enige specialist in voorspanning met deze industriële expertise, die essentieel is voor kwaliteitscontrole en productontwikkeling.
Installatie
Freyssinet voert de installatie uit met getraind personeel, specifieke apparatuur en beproefde procedures. Voor specifieke omstandigheden, zoals een nucleaire of cryogene omgeving, bieden we specifieke testen en oplossingen.
Inspectie en onderhoud
Naast ontwerp en installatie bieden we specifieke diensten om inzicht te krijgen in de conditie van de bestaande constructies. Met innovatieve reparatie- en onderhoudstechnieken zorgen we dat constructies nu en in de toekomst geschikt zijn voor het beoogde doel.
- Elektrisch geïsoleerde spankabels om de omhulling te monitoren
- Milieuvriendelijke geopolymeergrouts met een lager watergehalte
- Belastingsmonitoring van voorspansystemen
- Monitoring van specifieke constructies zoals kerncentrales
Lees meer in onze casestudy's
Onze voorspansystemen
Freyssinet is al meer dan 50 jaar betrokken bij de bouw van gebouwen en optimaliseert hun constructie door gebruik te maken van de voordelen van de technologie van nagespannen platen. Onze expertise en knowhow dragen bij aan de realisatie van steeds functionelere en duurzamere constructies.
Onze voorspansystemen hebben een CE-markering, die garant staat voor productprestaties, kwaliteitscontrole en geavanceerde installatiemethoden.
Voorspanstaven zijn een eenvoudige en efficiënte oplossing voor het vastzetten en samenbinden van constructieve elementen of het overbrengen van drukkrachten om de nodige wrijving te genereren tussen de oppervlakken die met elkaar in contact komen.