Een sterk onderzoeks- en ontwikkelingsbeleid

Vanaf de uitvinding van voorgespannen beton door Eugène Freyssinet in 1928 tot de verbonden voorspanning in 2020, is Freyssinet altijd blijven innoveren.

Ons ontwikkelingswerk, in samenwerking met talrijke externe partners, is gebaseerd op twee belangrijke assen

 • een actief onderzoeks- en ontwikkelingsbeleid, dat talrijke technologische vorderingen heeft opgeleverd en ook vandaag nog zijn stempel drukt op de wereld van de weg- en waterbouw,
 • ons vermogen om innovatieve oplossingen te ontwerpen, aangepast aan de behoeften van onze klanten en de beperkingen van de projecten.

Vandaag de dag weerspiegelt onze innovatiestrategie onze ambitie: oplossingen bieden die voldoen aan de behoeften van onze klanten en die ook duurzamer en milieuvriendelijker zijn

In de top 50 van octrooiaanvragers

Soletanche Freyssinet, ons moederbedrijf, staat sinds kort in de top 50 van aanvragers van octrooien. Tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019 werden 32 octrooiaanvragen ingediend bij het Franse Nationaal Instituut voor Industriële Eigendom (INPI) door de zes bedrijven van de groep, waaronder 14 octrooien ingediend door Freyssinet.

 • 350
  Ingenieurs en technici voor engineering en technische ontwikkeling
 • 3
  Laboratoria en testcentra
 • 300
  Actieve patenten wereldwijd

Innovatie zit in ons DNA. Onze bedrijven ontwikkelen regelmatig nieuwe technieken om aan de behoeften van onze klanten te voldoen. Deze ontwikkelingen gaan soms gepaard met grote innovaties die een voorbode zijn van de bouwmethodes van morgen. Dit is het geval voor de nieuwe 3D-printdienst voor beton die in 2019 in Dubai wordt ingehuldigd door Concreative, een dochteronderneming van Freyssinet.

Jean-Philippe RICARD -  
CEO, Freyssinet

Onze belangrijkste onderzoeksgebieden

Prestaties

De grenzen van materialen verleggen

Ons werk aan UHPFRC (Ultra-High Performance Fibre Reinforced Concrete) bijvoorbeeld, dat duurzamer en ongeveer drie keer sterker is dan gewoon beton, en de verbeterde prestaties van onze kabelstagsystemen met strengen van 2160 MPa vergeleken met een gemiddelde van 1860 MPa op dit moment, maken het mogelijk om steeds lichtere en sterkere constructies te maken.

Nieuwe processen ontwikkelen

Vooral in onze reparatieactiviteiten, om de productiviteit te verhogen. Door bijvoorbeeld de formulering van UHPFRC onder de knie te krijgen en specifieke apparatuur te ontwikkelen om ter plaatse aan te brengen met behulp van een spuittechniek, is het nu mogelijk om beton met hoge prestaties te gebruiken op grote constructies zonder dat bekisting nodig is.

Duurzaamheid

Constructies beschermen

De bescherming van staal tegen corrosie (door zeezout, vervuiling, infiltratie, enz.) is een onderwerp van permanent onderzoek: bijvoorbeeld de verbeterde bescherming van onze verankeringen van tuikabels en voorspankabels, de verbetering van de kwaliteit van de kanalen, de formulering van injectiespecies met een laag watergehalte, enz.

Herstelling en verlenging van de levensduur van bestaande structuren

De veroudering van structuren zorgt voor een groeiende behoefte aan renovatie, en innovatie speelt een nieuwe rol op dit gebied: verschillende technieken voor het herstellen en beschermen van beton, hout en staal, behandeling van wapeningsstaven, ontwikkeling van koolstofvezelweefsels met hoge dichtheid en bijbehorende snel uithardende harsen die compatibel zijn met de beperkingen van een snelle terugkeer naar het verkeer, nieuwe processen voor het opheffen of vervangen van structuurelementen, enz.

De levensduur van nieuwe constructies verlengen

Onze voorspan- en kabelstagsystemen zijn nu ontworpen voor een levensduur van 100-120 jaar, afhankelijk van de omgeving. We streven er ook naar om de levensduur van onze lageronderdelen te verlengen met nieuwe glijmaterialen met lage wrijving en lage slijtage die steeds hogere belastingen kunnen dragen, en om het onderhoud ervan te vereenvoudigen. We werken ook aan twee-in-één oplossingen die structurele versterking en kathodische bescherming integreren.

Milieu

Freyssinet is zich terdege bewust van de verantwoordelijkheid die de bouwsector heeft om zijn koolstofuitstoot te verminderen als onderdeel van de wereldwijde inspanning om de voorspelde klimaatcrisis te voorkomen.We hebben meer dan tien jaar geleden de slogan Duurzame Technologie aangenomen en we blijven van mening dat onze belangrijkste technologieën inherent ten goede komen aan de planeet door het verminderen van materialen, beton en staal in het bijzonder, het verhogen van de efficiëntie en het vermijden van kostbare reconstructies.
We werken aan het kwantificeren en verminderen van onze impact op opgenomen CO2 en zijn een groot voorstander van milieuvriendelijke oplossingen die het gebruik of de verspilling van materialen verminderen en de duurzaamheid van de uitvoering op locatie en de logistiek vergroten. Voorbeelden van deze focus zijn onze recente ontwikkeling van niet-cementgebonden geopolymeervoegen en onze langetermijnvisie voor 3D-geprint hoogwaardig beton.

Digitale transformatie

Interacties met onze klanten vergemakkelijken

Met bijvoorbeeld eenvoudigere en completere toegang tot onze aanbiedingen en oplossingen, inclusief BIM-modellen of een TFC-wapeningscalculator, zoals te zien is op deze website.

Onze bouwoplossingen digitaliseren

Een emblematisch voorbeeld is onze “Connected PT” technologie, die ons in staat stelt om in realtime het hele voorspanproces te registreren, met betrekking tot kabelkrachten en strengenverlengingen. We zijn van plan om deze controles en registraties uit te breiden naar het voegen, wat tegenwoordig een belangrijke kwaliteitsfactor is in voorspanningstechnologie.

Onze sites digitaliseren

In het bijzonder hun beheer en productiviteitsmonitoring.

Op afstand toezicht houden op het onderhoud van structuren

Dankzij virtual reality, het uitvoeren van niet-intrusieve onderzoeken, met behulp van drones…

Tuibruggen: de nieuwste ontwikkelingen in onze vlaggenschiptechnologie

Levensduur van de structuur: onze ankers aanpassen aan stalen strengen van 2160 MPa terwijl de huidige norm 1860 MPa is, de efficiëntie van dempers verbeteren, nieuwe oplossingen tegen trillingen uitvinden.Veiligheid in koude gebieden: ontijzingssystemen integreren in de tuien om te voorkomen dat sneeuw en ijs zich op hoogte ophopen en om gevaarlijke ijsval op het dek te voorkomen (in Canada, Noord-Europa, Rusland, enz.). Bescherming tegen brand, explosies, vandalisme: de tuien beschermen, bijvoorbeeld in geval van een voertuigbrand op het dek.bescherming tegen brand, explosies, vandalisme: bescherming van de tuien, bijvoorbeeld in het geval van een voertuigbrand op het dek.Esthetiek: LED-verlichtingsoplossingen aanbieden om tuibruggen spectaculairder te maken.Recycling (bij vervanging van de tuien): industriële oplossingen bedenken om de staalkabels van hun kanalen te scheiden om het staal te recyclen of opnieuw te gebruiken.

Innovatieve oplossingen voor onze klanten

Innovaties in het veld

Innovatie ontstaat niet alleen in de onderzoekslaboratoria, maar ook in het veld. Elk project is een unieke uitdaging, met zijn eigen beperkingen (veiligheid, klimaat, geologie, tijdschema, toegankelijkheid, enz

 • onze sterke engineeringcapaciteit op alle niveaus van de organisatie: in onze dochterondernemingen, binnen onze Technische Dienst of onze industriële eenheid (Freyssinet Products Company),
 • onze cultuur, die verbeeldingskracht en het nemen van risico’s bevordert en onze teams stimuleert om lateraal te denken en hun vindingrijkheid te gebruiken,
 • onze klantgerichte aanpak: het ontwerpen van specifieke en relevante oplossingen om aan de behoeften van onze klanten te voldoen.

De voordelen van een product toepassen op een nieuw gebied

Cohestrand®-kabel, die oorspronkelijk werd ontwikkeld om de duurzaamheid en weerstand van hangbruggen te verhogen, is sterk en duurzaam en is door architecten en projecteigenaren geselecteerd voor een aantal kabeldaken van stadions, zoals het dak van het Commonwealth-stadion in India (foto hiernaast), het Minsk-stadion in Wit-Rusland of het BC Place-stadion in Vancouver (voor de rugleuningen)

Commonwealth stadium roof - India

Nieuwe toepassingen bedenken

In het Verenigd Koninkrijk werd de tuibrugtechnologie voor het eerst gebruikt om een olieplatform in de Noordzee te verstevigen in het zwaarste zeeklimaat. Het modulaire ontwerp en de zeer duurzame kabels werden gebruikt om het platform onder golfbelasting te verstijven, de levensduur van de staalmoeheid te verlengen en het comfort voor de ‘bewoners’ te verbeteren. Prefabricage van de kabels met een capaciteit van 200 strengen / 5000 ton was een wereldprimeur en was de sleuteltechnologie om vroegtijdige ontmanteling te voorkomen.

Een technologie overbrengen naar een nieuwe markt

In Frankrijk kwamen onze teams op het idee om de voorspantechniek, die gewoonlijk wordt gebruikt in grote constructies, voor te stellen voor de renovatie van balkons en leuningen van gebouwen. Dankzij dit initiatief is Freyssinet France een belangrijke speler geworden in deze niche. Op dezelfde manier heeft de samenwerking met Soletanche Bachy, een ander bedrijf van de groep, ons ertoe gebracht om het gebruik van voorspanning uit te breiden naar het domein van de diepwanden. Dit is een recente en veelbelovende innovatie, die zal leiden tot optimalisatie van het materiaal in combinatie met een verbetering van de productiviteit en duurzaamheid.

De verschillende innovatieprocessen bij Freyssinet voeden elkaar en verrijken onze expertise stap voor stap, ten voordele van onze klanten wereldwijd. We hebben digitale platforms gebouwd voor het delen van kennis die worden gevoed door duizend ingenieurs in het veld, in onze ontwerpbureaus of op bouwplaatsen. Onze innovatiedynamiek is gebaseerd op een echte cultuur van samenwerking en het delen van kennis en ervaring.

Erik MELLIER  
Directeur Grote Projecten van Freyssinet

Innovatieportfolio

Ontdek onze laatste belangrijke innovaties aan de hand van verschillende casestudy's
Innovatie portfolio