Wat zijn voegovergangen?

Voegovergangen zijn de verbindingen in de wegverharding tussen objecten en de aardebaan en tussen afzonderlijke delen van de bovenbouw van de objecten. Ze zijn nodig om beweging te absorberen, krimp- en kruipeffecten op te vangen, vervorming onder voertuigbelasting en temperatuurveranderingen op beton, staal of composietconstructies op te vangen, met name op brugdekken en verkeersgebieden van gebouwen. Deze voegovergangen moeten de vervormingen van objecten opvangen, op de locaties waar dilatatievoegen zitten.

Toepassingen: bruggen, voetgangersbruggen, spoorbruggen, gebouwen

Elke constructie wordt voortdurend beïnvloed door de belasting van voertuigen, wind en temperatuur. We kunnen ze beschouwen als ‘levende’, bewegende constructies die voortdurend worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf die hun levensduur beïnvloeden. Bij het ontwerp van een brug houdt een constructeur rekening met deze externe krachten en effecten. Hij zorgt ervoor dat de brug zowel opleggingen heeft om beweging mogelijk te maken, als voegovergangen zo geplaatst zijn dat de bewegingen opgevangen kunnen worden en verkeer over de voegsspleet kan rijden.

Bij het ontwerpen van een nieuwe constructie houdt de constructeur rekening met hoe deze zal reageren op externe factoren. Er wordt een specificatie berekend en doorgegeven aan een fabrikant van voegovergangen, die de beste voegovergang voor de toepassing vaststelt. In de specificatie wordt informatie verwerkt zoals het type constructie, verwachte bewegingen, speling, gehele levensduur en verwachte levensduur. Er moet ook rekening worden gehouden met het materiaal en het type bevestiging van de voegovergang om eenvoudig onderhoud en vervanging mogelijk te maken. Het is belangrijk om een gespecialiseerde fabrikant te gebruiken die een breed scala aan voegovergangen kan aanbieden om de ideale oplossing te vinden die aan de eisen voldoet.

Bij het vervangen van een voegovergang moet je rekening houden met extra bijzonderheden:

  • de redenen voor het falen van de oorspronkelijke voegovergang moeten eerst worden onderzocht,
  • de voegspleet, zoals deze is gebouwd, weerspiegelt niet altijd de behoeften van de constructie op het moment van vervanging,
  • de voegspleet kan bepalend zijn voor het type voeg dat nodig is,
  • niveauverschillen in de voeg kunnen resulteren in verticale differentiële bewegingen waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat de voeg niet doorbuigt door het verkeer dat eroverheen rijdt,
  • de bevestiging van voegen met een grote beweging moet zorgvuldig worden overwogen en er moeten uittrekproeven worden uitgevoerd omdat de reactie op de randrail toeneemt. Dit kan leiden tot het bezwijken van het aangrenzende wegdek onder verkeersbelasting.

Het is belangrijk om een gespecialiseerde aannemer in te schakelen die de constructie en onderconstructie grondig kan inspecteren. Hierbij worden de verkeersbeperkingen en andere vereisten geanalyseerd. Waaruit een advies volgt over de beste oplossing, de aannemer kan zorgen voor een deskundige installatie.

De belangrijkste voordelen

Waarom kiezen voor Freyssinet voegovergangen

01. Een breed scala aan producten

16 producten ontworpen voor brugdekken van wegen en spoorwegen, parkeergarages en verkeersgebieden van gebouwen, met een bewegingscapaciteit van 10 mm tot meer dan 1200 mm. In ons assortiment vindt u altijd de optimale oplossing voor uw project.

02. Aanpasbaar aan alle soorten constructies

Of het nu beton, staal of composiet is, dankzij de verankeringswijze van de verbindingen.

03. Waterdicht

Al onze voegen zijn voorzien van waterafvoeren, elastomeerprofielen en/of opvangmembranen.

04. Duurzaam

Robuust en eenvoudig ontwerp. Weerstand tegen vermoeiing getest onder miljoenen cycli. Verbinding met de constructie door middel van voorgespannen ankers. Levensduur van 50 jaar volgens keurmerk.

05. Stil en comfortabel

Gebruikerscomfort en geluidsreductie zijn prestatiecriteria waarmee systematisch rekening wordt gehouden bij het ontwerp van onze voegovergangen.

06. Eenvoudige installatie en onderhoud

De meeste van onze voegovergangen worden geleverd in lengtes van één meter, zodat ze lijn voor lijn kunnen worden geïnstalleerd en gemakkelijk kunnen worden vervangen als dat nodig is.

07. End-to-end diensten

Niet alleen producten. Maar het volledige scala aan kennis en diensten, waaronder inspectie en ontwerp, specificatie en productie, installatie en onderhoud.
Diensten op maat van uw behoeften

Van ontwerp tot onderhoud