Beoordeling, renovatie en vervanging

Onderhoud van opleggingen

Als bewegende schakel zorgen opleggingen voor de goede werking van de hele constructie door verticale en horizontale krachten, horizontale bewegingen en rotaties over te brengen.

Defecten kunnen leiden tot aanzienlijk hogere reparatiekosten dan regulier onderhoud met tijdige vervanging.

Als specialist in het onderhoud van constructieve componenten van bruggen helpt Freyssinet u bij het inspecteren en beoordelen van beschadigde opleggingen en het vervangen ervan om de verkeersveiligheid voor weg- of snelwegbeheerders en -gebruikers te herstellen.

 

Bearings and expansion joints maintenance

Onderhoudsbehoeften

Thermische beweging van de brug die het bewegingsbereik of de rotatiecapaciteit van een oplegging overschrijdt, kan ertoe leiden dat de oplegging opnieuw moeten worden afgesteld.

Daarnaast kan vervanging van de opleggingen nodig zijn als de corrosie en slijtage zodanig is dat het vermoeden bestaat dat de oplegging niet meer functioneert of de toegepaste belastingen niet meer voldoende kan dragen.

Het beste preventieve onderhoud voor het functioneren van brugopleggingen is het onderhouden van waterdichte voegovergangen. Maar ook het onderhoud aan afdichtingen van opleggingen is noodzakelijk.

Om het falen van opleggingen tegen te gaan, is periodiek reinigen, conserveren of afdichten van de opleggingen van bruggen noodzakelijk.

Onderhoudswerkzaamheden aan stalen opleggingen omvatten vaak het opknappen van de platen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen onderplaten en bovenplaten De eerste worden door middel van mortel vervaardigd. De bovenplaten worden door middel van uitvullen of injecteren gemaakt. Freyssinet is in staat om oplossingen aan te bieden die zijn aangepast aan elk project voor het slopen/reconstrueren van de platen.

De overdracht van belastingen of ondersteuningsreacties maakt het mogelijk om de belastingsomstandigheden van een constructie te wijzigen. Dit kan door de steunpunten te veranderen, of de overdracht van krachten op de bestaande steunpunten te reorganiseren. Het belangrijkste doel van de operatie is om de krachten en de mogelijke verplaatsingen en vervormingen van de constructie te beheersen.

Voor het resetten of vervangen van lagers moest meestal de dode en levende last van het lager worden verwijderd. Zodoende kunnen de reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Daarom kan het nodig zijn om maatregelen te nemen. Het kan zijn dat de brug tijdelijk gesloten wordt. Ook kan het verkeer tijdelijk worden gesloten of beperkt in de buurt van de door de lagers ondersteunde brugdelen. Daarnaast kan er worden gezorgd voor extra beschoeiing van de betrokken brugdelen tijdens de reparatiewerkzaamheden. Om overbelasting van aangrenzende delen te voorkomen, kan het nodig zijn om alle lagers gelijkmatig op te vijzelen bij een gemeenschappelijke onderconstructie. Een bouwkundig ingenieur moet, voorafgaand aan reparatieprocedures, worden geraadpleegd wanneer er vijzelwerkzaamheden worden uitgevoerd.

De gebruiksomstandigheden kunnen worden geëvalueerd om te bezien of er extra lagers benodigd zijn of juist minder lagers. Dit hangt samen met de aanwezigheid van een montagefout of ontwerpfout. Daarnaast kan er een verandering zijn in de belasting ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp, of een verandering in het gedrag van het brugdek (bijvoorbeeld van isostatisch naar hyperstatisch).

Onderhoud van lagers

Een compleet assortiment van diensten

Waarom Freyssinet kiezen voor uw project

01. Gecertificeerde Freyssinet lagers

Alle Freyssinet lagers worden ontworpen en gedimensioneerd door onze eigen technische afdeling, die ze aanpast volgens de geldende normen en de specifieke kenmerken van het project. Ze zijn EG-gemarkeerd en goedgekeurd in vele landen: BS 5400 (Britse norm); AASHTO LRFD 2012 (Amerikaanse norm); AS 5100 (Australische norm), enz.

02. Wereldberoemde expertise in vijzelen

We bieden een breed scala aan specifieke hef- en transportmiddelen (cilinders, hydraulische aggregaten, takels, enz.), waarvan de precisie en real-time besturing het mogelijk maken om aan de strengste eisen te voldoen. Dit gaat om het beheersen van krachten en bewegingen op de opvijzelpunten. Onze teams voeren de vijzelwerkzaamheden uit met strikte inachtneming van de operationele beperkingen van elke locatie (snelweg, spoorlijn, rivier, enz.).

03. Kennis met toegevoegde waarde

- Opkrikken/stapelen onder verkeer - Tijdelijke geleide lagers - Tijdelijke roestvrijstalen bevestigingen - Voorinstelling van lagers - Gecomputeriseerde 3D-modellering

04. Duurzame aanpak

We keuren lagers die nog een lange levensduur hebben niet af. We communiceren en werken samen met onze klanten om tot een pragmatische aanpak te komen. We verlengen de levensduur van het product waar mogelijk (schoonmaken en bijwerken van verf of uitgebreidere renovaties zoals nieuwe verzegeling of beschermingssystemen). Dit geeft onze klanten de tijd om een vervangingsplan voor de toekomst te plannen en te organiseren.

Vijzeloplossingen

Met hun jarenlange ervaring op dit gebied kunnen de teams van Freyssinet die gespecialiseerd zijn in het opvijzelen en hanteren van structuren alle soorten werkzaamheden uitvoeren, van eenvoudige vijzelwerkzaamheden (een lager vervangen of een schijf repareren) tot complexere operaties (gesynchroniseerde beweging van een complete structuur).

Het vijzelen van een constructie is een delicate operatie, er moeten van te voren uitvoerige controles worden gedaan:

 • Controleer of er een verbinding bestaat tussen de paal en het dek (betonnen verbinding, hijswerktuigen, pijpleidingen, enz.)
 • Controleer de verbindingen op de plaatsen van de uitzettingsvoegen – vrije beweging van de voegen en mogelijke voedingsaansluitingen (elektriciteit, aardgas, water, enz.)
 • Controleer mogelijke positionering voor hefvijzels en beschikbare ruimte bij palen en dek – Beschikbare hefvijzels voor het werk en compatibiliteit met de positionering
 • Toe te passen belasting en vijzelcapaciteit
 • Belastingen die tijdens het vijzelen op de constructie worden uitgeoefend
 • Toelaatbare toleranties voor hefhoogtes tijdens het vijzelen
 • Noodzaak en mogelijkheid om het verkeer tijdens het vijzelen in stand te houden

Dankzij een grote voorraad materiaal (vijzels van alle maten en capaciteiten (25 tot 500 ton), pompen, 24-punts gesynchroniseerde vijzels, enz.) en accessoires (vijzelbeugels, vulplaatjes van staal of PVC in alle diktes, enz.) beschikt Freyssinet over alle capaciteiten om kwaliteitswerk te leveren. We innoveren en ontwikkelen voortdurend ons eigen gereedschap, in het bijzonder de vijzelcontrollers (CAL), om zo de meest delicate operaties uit te kunnen voeren. Omdat het essentieel is om de structurele beperkingen te controleren voor het opvijzelen, maakt ons CAL-systeem de coördinatie van de vijzels en de analyse van de hefparameters mogelijk. De garantie voor een nauwkeurige en veilige operatie.

Vijzelen op lager

Bij constructies met vijzeluitsparingen of met voldoende hoogte tussen de intrados van de bovenbouw en de lagers, worden de vijzels direct op de lagers geplaatst. Bij geringe hoogte wordt de voorkeur gegeven aan platte vijzels.
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veiligheidsbedden geïntegreerd in de hydraulische vijzels

Krikken op beugels

Als het niet mogelijk is om de lagers op te vijzelen, is een alternatieve oplossing om tijdelijke steunen te maken (van metaal of gewapend beton). Deze worden aan de lagerconstructie vastgemaakt door middel van voorgespannen of afdichtende staven. Deze beugels worden dan gebruikt om de hefbokken te ondersteunen.
 • Compact formaat
 • Geen onderbouwing

Opkrikken op palen

Het gebruik van tijdelijke stempels kan worden overwogen in geval van hoge verticale belastingen. Het gaat om situaties waar de lagers voor het overbrengen van vijzelkrachten niet beschikbaar zijn. Het is een metalen structuur die bestaat uit secties, deze kunnen worden gebruikt om kolommen of vakwerktorens te maken. De stempels worden ondersteund op bestaande funderingen of op nieuwe funderingen, die speciaal voor het project worden gebouwd.
 • Hoge verticale belastingen
 • Modulair systeem
 • Gemakkelijk te monteren en demonteren

Gesynchroniseerd en nauwkeurig hefsysteem

Het kan voorkomen dat een constructie op meerdere punten moet worden opgetild. Dit kan met behulp van hydraulische vijzels, om zo de spanningen in de constructie te beheersen. Er is een real-time precisiecontrole nodig om de verschillen in slag tussen de vijzels te bewaken. Het CAL®-systeem coördineert automatisch alle vijzels tegelijkertijd door de hefparameters te analyseren (druk en slag van de vijzel, bewegingen in de constructie). Tegelijkertijd wordt er een nauwkeurigheid van enkele tienden van een millimeter gegarandeerd.
 • Snel en eenvoudig op te zetten
 • Registratie van gegevens over vijzelen
 • Nauwkeurigheid van een tiende millimeter

Bodygarde

Freyssicare Bodygarde™ is een eenvoudig maar innovatief product dat de levensduur van lagers verlengt. Dit kan door ze effectief te beschermen tegen elementen die ze kunnen beschadigen. Te denken valt aan regenwater en wegzout - de belangrijkste oorzaken van corrosie. Deze extra bescherming voorkomt voortijdige vervanging. Hierdoor bespaart de eigenaar geld, ook blijft de constructie operationeel. Daarbij worden de milieueffecten van de constructie vermeden.
 • Langere levensduur van de lagers
 • Effectieve bescherming
 • Kosteneffectieve oplossing

Heb je een project?

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find us

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.