Freyssinet Australië werd ingeschakeld voor een groot herstel van de Webb Docks in de haven van Melbourne. Deze werkzaamheden maakten deel uit van een enorm Port Capacity-project. Hierbij werden de dokken opnieuw geconfigureerd naar hun oorspronkelijke rol als internationale containerfaciliteit. Er kan het equivalent van ten minste 1 miljoen containers per jaar verwerkt worden.

 • Naam van de eigenaar
  Haven van Melbourne Operations Pty Ltd
 • Naam van de klant
  Mc Connell Dowell
 • Data van het project
  2015 -2020
 • Partners van het project
  Ingenieursbureau: Jacobs engineering

Restauratie dok

Dock restoration with cathodic protection and containment lining

Groot werkgebied

Het herstelproject Webb Dock East Berth 4&5 is het grootste werfherstelproject dat ooit in Australië is uitgevoerd. De werkzaamheden omvatten:

 • betonreparaties en coatings.
 • het oplassen van stalen palen door middel van scheurinjectie.
 • beschermende omhulsels voor stalen palen en de installatie.
 • voortdurende bewaking van een kathodisch beschermingssysteem op basis van geïmponeerde stroom.

Uitzonderlijke bedrijfsomstandigheden

Om de deadline van onze klant te halen, werd ons team binnen 24 uur na indiensttreding ter plaatse gemobiliseerd. In de loop van het project werd een ongeëvenaarde hoeveelheid werk voltooid om de voltooiingsdata te halen. Tijdens de piekbezetting waren er 100 arbeiders tewerkgesteld, velen werkten onder de kade in tot heuphoogte diep water bij vloed. Er werden talloze werksystemen en methoden ontwikkeld die de veiligheid, kwaliteit en milieunormen buitengewoon hoog hielden. Er werd onder meer een dompelplatform ontworpen en geïmplementeerd speciaal voor de toegang van de arbeiders. Het omvatte een innovatief insluitsysteem om vervuiling van het omringende water te voorkomen.

Dock restoration with cathodic protection and containment lining
Dock restoration with cathodic protection and containment lining

De onderwater damplanken beschermen

Voortbouwend op de werkzaamheden die in 2016 zijn geleverd voor de rehabilitatie van de Webb Docks 3 & 4 in de haven van Melbourne, werd Freyssinet een Design and Construct-contract toevertrouwd. Dit omvatte het ontwerpen, installeren, in bedrijf stellen en bewaken van een ondergedrukt stroomkathodisch beschermingssysteem. Het doel was om de ondergedompelde damplanken van Webb Dock East Berth 1 te beschermen.

Als onderdeel van het versnelde laagwatercorrosiebeschermingsprogramma van de haven van Melbourne werd Freyssinet ingeschakeld. Onze opdracht was het ontwerpen, installeren, in bedrijf stellen en bewaken van een ICCP-systeem (Impressed Current Cathodic Protection) ter bescherming van de onderwater damplanken van Webb Dock East Berth 1. Deze aanlegplaats wordt dagelijks gebruikt door schepen die goederen vervoeren tussen Victoria en Tasmanië. Tijdens de werkzaamheden werden de normale scheepvaartactiviteiten gehandhaafd.

Duikwerkzaamheden

Er werd een op maat gemaakt toegangssysteem gebruikt om in de smalle ruimte tussen de kade en de afgemeerde schepen te kunnen werken. De duikwerkzaamheden omvatten onderwaterlassen en installatie van alle ondergedompelde ICCP-onderdelen. Er werd extra bescherming ontworpen voor anodes die onderhevig zijn aan stuwkracht om een langdurige werking onder zware omstandigheden te garanderen. De installatie omvatte het betrekken van de elektrische voeding van de aangrenzende kade op ongeveer 230 m afstand. De stroom wordt vervolgens gedistribueerd door transformatorgelijkrichters (TRU’s) langs de kade in een PVC kabelgootsysteem om het risico op corrosie te verminderen en een lange levensduur te garanderen.

Dock restoration with cathodic protection and containment lining

Heb je een project?

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact