Het waterdicht maken van de hoofdvijver en het kanaal was essentieel om waterlekkage te voorkomen en moest worden uitgevoerd tijdens de 10 weken durende stillegperiode van het project. De sleutels tot het succesvol waterdicht maken van de Larona waterkrachtcentrale waren: Een gepatenteerd spansysteem om het waterdebiet te verhogen en de installatie te versnellen. Daarnaast onze voorbereiding stroomopwaarts met gebruik van een replica van het kanaal op schaal 1:1. Hierdoor kon 160.000m2 in recordtijd waterdicht worden gemaakt en de hydraulische efficiëntie van de installatie met 12,5% werd verbeterd.

 

 

 • Naam van de eigenaar en klant
  PT VALE Indonesië
 • Opleverdatum van het project
  April 2019
 • Partners van het project
  Hoofdaannemer: Leighton Aannemers
  Aannemer waterdicht maken: Carpi

Belangrijke cijfers

Het Larona-kanaal, gelegen op het eiland Sulawesi in Indonesië, levert water van een meer aan een waterkrachtcentrale, die elektriciteit levert aan een nikkelverwerkingsfabriek. Het Larona-kanaal is 7 km lang en eindigt in een hoofdvijver die de Larona-krachtcentrale voedt. In februari 2018 werd het Larona-kanaal ontwaterd om een Carpi waterdichtingsmembraan, de Sibelon® CNT 4400, te installeren.

Om de strikte contractuele deadlines te halen, werd enkele maanden voor de start van de werkzaamheden een 100 m lange replica van het kanaal op schaal 1:1 gebouwd. Deze werd gebruikt om procedures te ontwikkelen en te valideren om de installatietijden te minimaliseren. Daarnaast kon zo de veiligheid worden gemaximaliseerd en uitgebreide trainingssessies worden georganiseerd voor een groot aantal arbeiders.

 • 160 000
  Waterdicht gemaakt oppervlak, in m²
 • 7.4
  Weken werk, in plaats van de toegestane 10 weken
 • 1200
  Aantal werknemers op locatie, die 9 verschillende talen spreken
 • 12.5 %
  Toename van vermogen bereikt

Waterdichtheid herstellen en hydraulische efficiëntie verbeteren

Het Larona hoofdbekken in Indonesië is gelegen aan het stroomafwaarts gelegen einde van een 6,7 km lang hydro-elektrisch kanaal. Het is een opslagreservoir voor het opstarten van turbines en schakelt automatisch uit bij overbelasting. Het grootste deel van de tijd draait de centrale op volle capaciteit om zoveel mogelijk stroom op te wekken voor een groot mijnbouwbedrijf. De belangrijkste doelstellingen van het waterdichtingsproject waren:

 • Het dichten van lekken om verlies van structurele integriteit te voorkomen.
 • Het verhogen van de waterdoorstroming.
 • Het installeren van de waterdichtingsoplossing

Dit moest allemaal afgerond zijn binnen de 10 weken van geplande stillegging. De oplossing moest ook bestand zijn tegen seismische gebeurtenissen, aangezien Larona zich in een seismische zone bevindt.

Larona-headpond-Carpi-geomembrane
Tensioning anchorage

Spanverankering

Het waterdichte geomembraan dat de hele hoofdvijver bekleedt, werd aan de oppervlakte strak gehouden in zones met veel turbulentie door middel van spanprofielen, zodat de waterdoorstroming kon worden verhoogd.

Voorbereidende werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden bestonden uit het verwijderen van eerdere instabiele reparaties door middel van hydrojetting. Maar door het controleren van de positie en diepte van de wapeningsstaven waar de verankeringsprofielen zouden worden geïnstalleerd. Dit om te voorkomen dat de ankers de betonwapening zouden raken.

Larona headpond-preparatory work for waterproofing-Carpi
Waterproofing works-Preparatory works with support at joints-Carpi

Ondersteuning bij voegen

Vervolgens werd een strook geomembraan gelegd die identiek was aan de waterdichtingsfolie en deze ondersteunde over de voeg.

Plaatsing van de waterdichte folie

De geomembraanfolie werd rechtstreeks over het bestaande ruwe beton en de ondersteunende geomembraanstroken op de voegen geplaatst.

Placement-waterproofing liner_Carpi
Title* Put the title in the TeFace anchorage-perimeter sealing-Carpi

Vlakke verankering en perimeterdichting

De verankering aan de voorzijde bestaat uit roestvrijstalen vlakke profielen en roestvrijstalen spanprofielen, speciaal ontworpen om ankers in te voegen zonder de wapening te onderbreken. De perimeterdichtingen zijn mechanisch en waterdicht onder druk.

Herstelde waterdichtheid en verbeterde hydraulische efficiëntie

Statisch vullen toonde aan dat lekkage was gestopt. Debiettests van het kanaal bij volledige productie toonden lagere waterniveaus en een toename van de productie van 160 MW naar 180 MW.

Restored watertightness-Carpi