El Quimbo, gelegen in Colombia, is een 151 m hoge betonnen rotsstuwdam. De dam maakt deel uit van een stuwmeer voor de opwekking van hydro-elektrische energie. Daarom is het waterdicht maken van de voegen van essentieel belang.

 • Eigenaar en klant
  EMGESA
 • Leveringsdatum
  2017

Kerncijfers van dit damproject

Om de waterdichtheid van de horizontale voegen van de platen en de borstweringsmuur en de verticale voegen van de borstweringsmuur te garanderen, werd gekozen voor de gepatenteerde Carpi buitenwaterstop van SIBELON® geomembraan.

 • 640m
  gecumuleerde gezamenlijke lengte (meter)
 • 700mm
  ontwerp verticale voegopening (millimeters)
 • 100mm
  ontwerp horizontale voegopening (millimeters)
El Quimbo dam Colombia Joints damages

Herstel van schade aan gewrichten door differentiële bewegingen

Nadat de dam voor de eerste keer werd gevuld, ontstonden openingen variërend van 18 tot 34 cm horizontaal en 13 tot 40 cm verticaal. Dergelijke vervormingen veroorzaakten het scheuren van de externe PVC-bol, waardoor de verdichting en gedeeltelijke cementering van het vulmateriaal van de vliegas zichtbaar werd.

Carpi externe waterstop

Er werd gekozen voor een Carpi externe waterstop om de waterdichtheid van horizontale en verticale voegen te herstellen. Deze bestaat uit een steunlaag van technisch textiel en een waterdichte SIBELON liner met extra lengte om mogelijke relatieve verplaatsing op te vangen. De waterdichte voering werd afgedicht met een perimeterdichting, gemaakt door het geocomposiet samen te drukken met vlakke roestvrijstalen latstrips.

El Quimbo dam Colombia Carpi external waterproofing
El Quimbo dam Colombia Carpi waterproofing

Flexibele oplossingen voor het waterdicht maken van dammen

De flexibiliteit van de Carpi buitenwateraansluitingen biedt weerstand tegen mogelijke openingen van 700 mm horizontaal en 100 mm verticaal. Dit terwijl volledige waterdichtheid gegarandeerd blijft. De ontworpen configuratie garandeert dat de buitenwaterstop bestand is tegen mogelijke relatieve verplaatsingen tussen de dekplaten en de borstweringsmuur. En tevens tegen het openen van de voegen van de borstweringsmuur.

Ontdek CARPI

Onze waterdichtingsspecialisten en aannemers sinds 1963
Visit their website