Het project omvat de bouw van een toekomstig station, een kathedraalachtig bouwwerk van ongeveer 110 m lang en 17 m hoog, 35 meter onder de begane grond van een winkelcentrum. Het verspreiden van het frame onder het CNIT was een delicate operatie die een hoge mate van precisie vereiste om het niet te destabiliseren. Tegelijkertijd moest het winkelcentrum open worden gehouden.

 • Eigenaar
  SNCF
 • Klant
  Consortium VINCI Construction en Spie Batignolles
 • Instrumentatie en bewaking
  Sixens
 • Leveringsdatum
  2021

Een van de grootste uitdagingen in de geschiedenis van Freyssinet op het gebied van het opvijzelen van zware constructies

De teams van Freyssinet, experts op het gebied van hydraulisch vijzelen, ontwierpen een uitzonderlijk computerondersteund vijzelsysteem (CAL). Het is ontworpen om tegelijkertijd de lasten van 120 structurele kolommen van het laatste parkeerniveau van het winkelcentrum op te nemen. Het doel was om de lasten van de bovenbouw over te brengen op de toekomstige 2 m dikke transferplaat die het dak van het station zal vormen: “De moeilijkste fase was toen we de lasten moesten overbrengen van de transferplaat naar de laatste kolommen. De operatie verliep perfect dankzij de uitstekende voorbereiding van onze teams. Dit project is ook buitengewoon vanwege de duur ervan: we hebben onze vijzels drie jaar lang onder een druk van 100.000 ton gehouden!

Jean Moins, bouwkundig ingenieur, projectmanager CNIT

 • 100,000t
  Belasting van het te verplaatsen frame 35 m diep
 • 1,500
  Aantal gebruikte Freyssibar Plus 1200-MPa voorspanstaven
 • 1,200
  Aantal hydraulische vijzels die worden gebruikt om ladingen over te brengen
CNIT-Station-France
Load transfer system from columns to falsework

Lastoverdracht onder (voor)spanning

Om de belasting van de 120 bestaande structurele kolommen gelijktijdig over te dragen, implementeerden de Freyssinet-teams een uitzonderlijk systeem. Dit bestond uit het overbrengen van de lasten, die voorheen werden opgenomen door de funderingsplaten van elke kolom, naar een valse constructie. Om dit te bereiken werd elke kolom “gewalst” (d.w.z. “gespannen”) door twee korsetten van gewapend beton met een flens van Freyssibar + 1.200 voorspanstaven. Deze voorgespannen structuren werden ondersteund op vier sets micropalen door middel van stalen frames. Zodra deze tijdelijke structuur was gemonteerd, konden de spanningen erop worden overgebracht en de kolommen worden afgezaagd.

CNIT-Station-France Digital assistance

Computerondersteund nauwkeurig opvijzelen

De verplaatsingen op de millimeter die gepaard gingen met het loslaten van de spanning bij het overbrengen van de lasten op het tussenwerk werden beheerd door een set servogestuurde hydraulische vijzels. De reikwijdte van het servobesturingssysteem was ongeëvenaard: een computergestuurd hefstation (CAL) maakte het mogelijk om alle vijzels van de 24 kolommen tegelijkertijd te besturen. Dus als een verafgelegen deel van een kolom, die lasten moest overbrengen, meer zetting ondervond dan verwacht, kon het controlestation deze vervormingen onmiddellijk corrigeren. Vervolgens werd het CAL-systeem gebruikt om de lasten over te brengen van de transferplaat naar de uiteindelijke kolommen. 360 vijzels werden gelijktijdig gecoördineerd rond 56 pijlers!

CNIT-Station-France Precision jacking

Een beperkte werking onder strikte controle

De veiligheid van de lastoverdracht werd voortdurend gegarandeerd door een reeks ultragevoelige sensoren, waarmee verplaatsingsvariaties in de orde van 1/10 mm en drukvariaties in de orde van één bar konden worden gedetecteerd. Bij drukverlies in de vijzels of een onverwachte verplaatsing ging er een alarm af en was het systeem ontworpen om de storing onmiddellijk te compenseren. Naast de grote complexiteit van deze ongebruikelijke fasering, was er ook de complexiteit van de logistiek: de eerste fase vond plaats in een beperkte ruimte (2,2 m hoog plafond), wat de toegang van de teams bemoeilijkte. Evenals de aanschaf van materiaal en apparatuur, waarvan de afmetingen moesten worden aangepast aan de beperkte ruimte.

Vind ons

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.