Het viaduct ondersteunt de enige spoorweg in het oosten van Madagaskar ondersteunt. Na bijna 100 jaar na de bouw had het 230 meter lange viaduct te kampen met verzakkingen in de fundering, verzwakking van bogen, gebreken aan beton en metselwerk en een corrosieprobleem. Omdat het spoor niet kon worden gesloten, was het versterken van de gemetselde structuur de beste optie.

 • Naam van de eigenaar
  Ministerie van Openbare Werken
 • Naam van de klant
  ARM (Agentschap voor Snelwegen in Madagaskar)
 • Opleverdatum van het project
  Juni 2020
 • Partners van het project
  Hoofdelijk aansprakelijk consortium (FIC DGP / SOGEA Satom, afdeling Madagaskar - leidende organisatie)
Sahasinaka viaduct - Reinforced shotcrete counter-arches - Masonry structure strengthening

Versterking van de metselwerkstructuur – Versterkte tegenbogen van spuitbeton

In 2016 kreeg de partner van Freyssinet, Sixense, de opdracht om de gecombineerde beton- en metselwerkstructuur van het viaduct van Sahasinaka te inspecteren en te onderzoeken. Tijdens het onderzoek ontdekte Sixense tekenen van erosie rond de funderingen van de centrale pier (met een hoogte van 39 meter de hoogste pier van het viaduct), wat verzakkingen veroorzaakte. De teams van Freyssinet werden aangesteld om cementmortel te injecteren in een poging om de funderingen te verstevigen. Dit hielp om de structuur te stabiliseren en verdere verzakkingen te voorkomen. Maar de betonnen bogen aan weerszijden van de beschadigde pier moesten ook worden verstevigd, omdat de differentiële beweging het beton had gebroken. Daarom werd een tweede contract toegekend om de bogen te versterken, de werkzaamheden begonnen in mei 2019. Het belangrijkste doel was om de onderkant van de twee bogen structureel te versterken door tegenbogen van gewapend spuitbeton te maken. Deze werden ondersteund door betonnen balken (kraagstenen) die met Freyssibar voorspanstaven aan de pijlers waren bevestigd.

Versterking van de metselwerkstructuur – Vliegende steigers vanaf de bovenkant van de pijlers

Aanvankelijk waren er plannen om toegang te krijgen tot de intrados van de bogen door steigers op te bouwen vanaf de bodem van de vallei. Aangezien er geen wegen waren die naar de pijlers van het viaduct leidden (midden in de natuur), zou de logistiek die nodig was om het materiaal aan te voeren te ingewikkeld en te duur zijn gebleken. Freyssinet stelde voor om de steiger te bevestigen aan beugels die op 25 meter hoogte direct aan de pijlers van het viaduct waren bevestigd. Nadat de beugels waren gemonteerd, werden metalen balken tussen de pijlers aangebracht om een platform te creëren dat de steiger ondersteunde. Een veilige trappentoren gaf technici toegang vanaf het viaductdek.

Flying scaffolding to access the viaduct's intrados - Masonry structure strengthening
Belangrijke cijfers

Versterking van de toegangsviaducten

De werkzaamheden waren ook gericht op het versterken van de gewapend betonnen toegangsviaducten, met een totale lengte van 69 meter. Het reparatieprogramma omvatte:

 • het injecteren van epoxyhars in de scheuren.
 • het opnieuw opbouwen van de beschadigde gedeelten met spuitbeton.
 • het aanbrengen van een corrosieremmer om de bestaande wapening te beschermen.
 • het aanbrengen van een dunne laag gemodificeerd hydraulisch bindmiddel (MHB) om het binnendringen van externe corrosieven te voorkomen.

Tot slot werden de 9.000 m² gevelpanelen van de structuur met behulp van rope access technici gewassen.

 • 550
  Oppervlakte van het behandelde en gerepareerde structurele beton (m²)
 • 300
  Oppervlakte van de geïnstalleerde 10 cm dikke tegenlatten (m²)
 • 9,000
  Oppervlak van de met stroom gewassen gevelpanelen (m²)

We onderscheidden ons van de concurrentie door de klant te adviseren de steigers aan de pijlers van het viaduct op te hangen, waardoor de kosten voor het leveren van materiaal aanzienlijk werden verlaagd en de veiligheid voor de werknemers werd verbeterd… en de klant was er helemaal blij mee!

Pierre Quinot -  
Projectmanager, Freyssinet

Heb je een project?

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Ontdek andere referenties

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.