Het team dat werkte aan de renovatie van de cementfabriek moest een oplossing vinden voor de beperkte toegang en de moeilijke werkomgeving. Het ontwerp- en bouwcontract omvatte een reeks structurele versterkingsmaatregelen voor de bestaande voorverwarmingstoren. Zo kon  plaats worden geboden aan extra apparatuur om de productie te verhogen.

 • Naam van de eigenaar
  CRH
 • Naam van de klant
  RCBM
 • Opleverdatum van het project
  September 2018
 • Partners van het project
  FIC en FIMI JV

Werkopdracht voorverwarmingstoren

De eis van de klant om de impact op de productie te minimaliseren, betekende dat er slechts drie maanden beschikbaar waren om het werk aan het 84 meter hoge gebouw van acht verdiepingen te voltooien. Het moest worden uitgevoerd terwijl de toren nog in bedrijf was. Het werk aan de voorverwarmingstoren moest worden voltooid vóór de geplande vervanging van de belangrijkste cementoven van de fabriek. Dit kon alleen tijdens het droge seizoen plaatsvinden. Hierdoor bleef er slechts een maand over voor voorbereiding en mobilisatie voorafgaand aan de uitvoering, en moest er tijdens het regenseizoen worden gewerkt.

 • 30
  Tonnen staal gefabriceerd en geïnstalleerd
 • 202
  Freyssibars geïnstalleerd, belast en gevoegd
 • 84
  Hoogte van het gebouw (m)

Er werd een hele reeks versterkingstechnieken gebruikt op de voorverwarmingstoren

 • Toepassing van koolstofvezelwapening en microbeton om de capaciteit van de betonstructuur te verhogen
 • Extra laterale blisters en nieuwe elastomeerlagers
 • Versterking van de verbindingen tussen de stalen vloerbalken en de betonnen kolommen.

Een uitdagende werkomgeving

De werkomgeving was om een aantal redenen uitdagend; er was geen lifttoegang tot de structuur, de werklui werkten op hoogte en bij temperaturen tot 50°C door de werking van de voorverwarmer. Andere onderaannemers moesten ook meewerken en er waren vaak beperkte werkruimten.

Er werden isolerende schilden en ventilatoren gebruikt om de werkomstandigheden in de constructie te verbeteren. Op elke verdieping waren waterstations aanwezig. Kritische verbindingen tussen de stalen vloerbalken en de betonnen toren werden waar nodig versterkt door laterale blisters toe te voegen rond de bestaande lagers. Nieuwe verstijvers die aan de stalen liggers werden toegevoegd, zorgden ervoor dat de belastingen op de blisters konden worden overgebracht. Op andere plaatsen werd de hele structurele verbinding herzien. Hierbij werden grote op maat ontworpen stalen elementen gefabriceerd en voorzichtig in de beperkte ruimte werden gemanoeuvreerd. De bestaande betonplaat moest worden uitgebroken en de nieuwe elementen moesten op hun plaats worden gebracht om de lastoverdracht te kunnen voltooien.

Heb je een project?

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Ontdek andere referenties

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.