De Studenadam, gelegen in Bulgarije, is een cruciale structuur voor de drinkwatervoorziening en de watervoorziening voor industriële doeleinden. Daarom was een ononderbroken werking tijdens de waterdichtingswerkzaamheden verplicht.

 • Eigenaar en klant
  Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Openbare Werken
 • Leveringsdatum
  2018
 • In joint venture met
  Hidroconstructia (aannemer civiele werken)

Een uitdagend project

Studena werd gefinancierd door de Wereldbank en is een uitstekend voorbeeld van herstel dat erop gericht was kritieke situaties te voorkomen en de functionele levensduur van de dam te verlengen. Het werd uitgevoerd met een opmerkelijk duurzaam systeem, inclusief reparatie op het droge en onder water. Het grootste deel van de Studenadam werd onder water gerepareerd door ervaren duikers, die gebruik maakten van innovatieve spanprofielen, vlakke profielen en puntankers om de waterdichte bekleding aan de voorkant van de dam te bevestigen.

 • 5498m2
  waterdicht damvlak
 • 28m
  maximale duikdiepte
 • 55m
  damhoogte

Waterdichting voorkant dam

Aangezien de dam gedeeltelijk gevuld was met water tijdens de plaatsing van de waterdichte bekleding, werd het bovenste deel in het droge geplaatst (grijs oppervlak). Terwijl het onderste deel onder water werd geplaatst (blauw oppervlak). De voorbereiding van het oppervlak beperkte zich tot het verwijderen van de onstabiele laag spuitbeton en het plaatsen van een anti-lek geotextiel op specifieke locaties.

Plaatsing onder water en spanning

Om het geomembraan aan de oppervlakte strak te houden, werden spanprofielen (1, in het blauw), puntankers (2, in het zwart), latstroken (3, in het groen) en perimeterdichtingen (4, in het rood) gebruikt. Afrollen van de geomembraanfolie over het anti-lek geotextiel. Het gebruik van een geosynthetische onderlaag maakt het mogelijk om te besparen op de kosten voor onderwaterwerken. Installatie van het tweede onderdeel van het geheel van spanprofielen. De configuratie van de spanprofielen die voor dit project werd gebruikt, werd ontwikkeld en gepatenteerd door Carpi.

CARPI

Onze waterdichtingsspecialisten en aannemers sinds 1963
Visit their website