In het kader van de uitbreidingsprojecten van de zuiveringsinstallatie voor afvalwater van Nîmes Ouest (RWZI) werden de teams van Freyssinet France ingeschakeld. Er moest een variant worden voorgesteld in voorgespannen gewapend beton, tijdens de onderhandelingsfase van de aanbesteding voor het contract voor werken. Doel: de dimensionering van de structuur van een hoge vergister optimaliseren. Vervolgens hebben we de teams van de uitvoerende onderneming ondersteund bij de installatie en het spannen van de voorspankabels.

 • Eigenaar
  Nîmes Metropool
 • Klant
  RIVASI
 • Leveringsdatum
  2020

Het gebruik van voorspanning om een duurzame waterdichting te garanderen en de koolstofvoetafdruk van de constructie te verminderen

Door de hoge hydraulische krachten waaraan ze gewoonlijk worden blootgesteld, zijn tanks van gewapend beton bijzonder gevoelig voor microscheurtjes. Dit is een fenomeen dat schadelijk is voor hun waterdichtheid. Daarom vroeg RIVASI ons studiebureau, dat gespecialiseerd is in voorspanning en waterbouw, om de dimensionering van een vergistingsinstallatie van gewapend beton te optimaliseren. De installatie heeft een hoogte en een diameter van twintig meter. Het doel: een economisch voordelige technische variant definiëren. Onze teams stelden voor om de structuur te omringen met 40 kabels met enkele streng F15. Het gebruik van voorspanning door voorspanningstoestellen op tanks verbetert namelijk het gedrag van het beton met betrekking tot het opnemen van trekspanningen en vermindert vervormingen binnen de structuur. Ons aanbod maakte het ook mogelijk om de koolstofvoetafdruk van de constructie van de constructie te verminderen en tegelijkertijd de duurzaamheid ervan te garanderen. Omdat de kabels pas kunnen worden gespannen nadat het beton is uitgehard, worden ze gelegd in uitsparingen die bestaan uit omhulsels die in de gegoten wand worden ingebed wanneer de tank wordt gebouwd.

 • 20m
  Hoogte en diameter van de tank (meter)
 • 40
  Aantal rijen voorspankabels geïnstalleerd
 • 20%
  Hoeveelheid beton en tonnage staal bespaard door het gebruik van voorgespannen pezen
Nîmes tank - France / prestressing

Naadloze coördinatie met de betonteams

Voor onze klant, het bedrijf Rivasi, was dit het eerste project met glijbekisting en voorspanning. De techniek om de vergister te bouwen met behulp van een continu stijgende glijbekisting vereiste de mobilisatie van ploegendiensten (3 x 8 uur) over een periode van zeven dagen. Zo werd de continuïteit van de betonstortwerkzaamheden verzekerd. De Freyssinet-teams werkten parallel met de teams van betonmetselaars en betonbouwers, wat een naadloze coördinatie tijdens de werkzaamheden vereiste. Dit gelijktijdige werk impliceerde een zeer hoog legtempo en een strenge zelfinspectie van de uitgevoerde werkzaamheden (installatie van rijen kabels, banden en ankerdozen) voordat ze door de volgende betonlift werden bedekt.

Eindspanning van voorspankabels

Onze teams keerden na 28 dagen terug om de kabels definitief aan te spannen. Om elk risico op scheuren of afsplinteren van beton tijdens deze gevoelige operatie te vermijden, werd een precieze fasering bepaald. De kabels werden geleidelijk van de basis naar de top van de structuur gespannen. De ankerdozen werden in drie verticale rijen geplaatst die onder een hoek van 120° rond de omtrek van de structuur waren georiënteerd. De verschillende rijen werden met opeenvolgende intervallen in drie fasen aangespannen om een spanningsverdeling en homogene compressie van de constructie te garanderen. Na deze laatste stap werden de uitsparingen voor de verankeringen opgevuld met spuitbeton en werd een houten bekleding aangebracht om de structuur te bedekken.

Nîmes tank - France-post-tensioning

Uiteindelijk zorgde de toevoeging van voorspaninrichtingen voor de bouw van de vergistingsstructuur voor een verbetering van de koolstofvoetafdruk van de operatie. En tevens voor aanzienlijke besparingen dankzij de vermindering van de betonnen volumes en staaltonnages met ongeveer 20% in vergelijking met de aanvankelijk gedefinieerde oplossing.

Sami Kridide  
Verkoopmanager watertechniek - Freyssinet Frankrijk

Vind ons

Onze lokale experts helpen je bij het realiseren van je project dankzij ons grote aanbod aan oplossingen.
Find your local contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.