De bibliotheek van Birmingham, ontworpen door Francine Houben van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo, is ontworpen als een ‘paleis van het volk’. De bouw van de bibliotheek op Centenary Square begon in 2009. De bouwwerkzaamheden werden geleid door hoofdaannemer Carillion, waarbij Freyssinet optrad als aannemer van de voorspanning.

 • Eigenaar
  Gemeente Birmingham
 • Klant
  Carillion, hoofdaannemer
 • Partners
  Matthew Adviseurs, bouwkundig ingenieur
  AJ Morrisroe, aannemer kozijnen
 • Leveringsdatum
  Juli 2011
Het project

Staalplaat-betonvloeren en -balken

Het gebouw was 52 x 56 m en 10 verdiepingen hoog, meer dan 65 m hoog, de kelder niet meegerekend. Over het algemeen bestonden de vloeren uit 225 en 250 mm dikke staalplaat-betonvloeren. Deze overspanden 7,5 tot 9,5 m en droegen verschillende levende en dode lasten. De ondersteunde levende belasting was tot 18 kN/m2 en de dode belasting tot 12 kN/m2.

 • 12
  Maximale dode last (kN/m2)
 • 18
  Maximale levende belasting (kN/m2)
 • 250
  Dikte van staalplaat-betonvloeren (mm)
Library of Birmingham-UK-PT slabs

Schoner en onbelemmerd oppervlak

Een gemeenschappelijk kenmerk op elke verdieping waren de standvinnen op de perimeterroosters. Deze waren nodig om de platen in de eindtraveeën te verstijven om doorbuigingen onder controle te houden,. Hiervoor werd gekozen om het gewicht van het gebouw niet te laten toenemen door dikkere platen te gebruiken. Over het geheel genomen kwamen de verdiepingshoogten overeen met die van de stalen oplossing en boden ze een schoner, onbelemmerd oppervlak voor de volgende werkzaamheden.

Elegante voorgespannen bogen over één verdieping in plaats van een diep geschoord vakwerk van twee verdiepingen

Een opvallend kenmerk van het gebouw was de uitkraging van 10 m die over de entreegevel van het Centenary Square uitsteekt. Achter deze uitkraging bevond zich een 15 m lange overspanning, waarvan het midden het hoofdraster van de vijfde verdieping en hoger draagt. In het oorspronkelijke staalplan werd deze constructie voorgesteld als een diep geschoord vakwerk van twee verdiepingen. Maar in de betonnen oplossing werd gekozen voor elegante voorgespannen bogen over één verdieping. De bogen werden niet alleen gekozen vanwege hun sterkte, maar ook om de ontwerptaal van de architect in de gevel te weerspiegelen

Library of Birmingham in UK - Transfer beam gridline
Library of Birmingham-UK-PT slabs Anchorages

Het slanke eindprofiel van de bogen vereiste het gebruik van Freyssinet C Range meervoudige strengen die over de bovenkant van de bogen werden geplaatst.

De bogen werden geïnstalleerd tussen de eerste en tweede verdieping. De vloerplaat van de eerste verdieping werd aan stalen hangers opgehangen aan de tweede. De bogen maakten het mogelijk om de derde verdieping te bouwen met traditionele bekisting zonder last te hebben van stalen dwarsverbindingen. Er werd zorgvuldig rekening gehouden met het ontwerp van de tijdelijke werken om deze bogen en de gefaseerde overdracht van lasten te ondersteunen. Bij volledige belasting bewogen de bogen op het overdrachtspunt 4 mm omhoog, minder dan de voorspelde 6 mm. Het slanke eindprofiel van de bogen vereiste het gebruik van Freyssinet C Range meervoudige strengen die over de bovenkant van de bogen waren geplaatst.

Library of Birmingham-UK-PT slabs

De Library of Birmingham werd in september 2013 geopend voor het publiek

Het is de grootste regionale bibliotheek van Europa en de meest bezochte toeristische attractie van het Verenigd Koninkrijk buiten Londen. Het opvallende gebouw huisvest de collecties archieven, fotografie en zeldzame boeken van de stad en biedt een decor voor een breed scala aan culturele mogelijkheden, evenementen en tentoonstellingen.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze oplossingen of heeft u al een project in gedachten? Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen we zo snel als mogelijk contact met u op.